Thema's

  • Samenwerken op Olympisch niveau
  • Omgaan met tegenslagen
  • Werken naar een doel
  • Q&A

Waarom een spreker uit de sport?

Sport is een visualisatie van het (bedrijfs)leven. Het omgaan met tegenslagen, werken naar doelen, werken in teamverband en het altijd willen presteren op het allerhoogste niveau. De topsporters hebben dit op dagelijks niveau meegemaakt of zitten er nog middenin. Hoe gaan zij om met druk of met een moeilijke samenwerking? Met voorbeelden uit de eigen carrière van de topsporter vertellen zij over de ervaringen en leermomenten waar ieder persoon buiten de topsport veel van kan leren. Of vraag de topsporter het hemd van het lijn tijdens een Q&A (question and answer) en leer hoe de topsporter omgaat met uitdagingen die jouw bedrijf of jijzelf ook tegenkomt.

Benieuwd naar de mogelijkheden, wij kijken graag met jou naar de doelstelling van de dag en welke spreker daar het beste bij past.

MEERVOUDIG PARALYMPISCH KAMPIOEN TIM DE VRIES ALS INSPIRATOR

‘LAAT JE FYSIEKE BEPERKING GEEN MENTALE BEPERKING ZIJN’

Ten gevolge van een trampoline-ongeval in mei 1997 is Tim zijn linker onderbeen inclusief knie verloren (knie-ex articulatie). Trampoline springen deed hij destijds als sport en had net zijn debuut gemaakt in de A-klasse. Dit is de hoogste klasse waarin hij het moest opnemen tegen de absolute top.

Na een korte roeicarrière maakte Tim in september 2010 de keuze om te gaan handbiken. In april 2011 wordt hij uitgezonden naar zijn eerste Worldcup in Sydney. Daar behaalt hij zowel op de tijdrit als de wegwedstrijd een 5e plaats. Dit is voldoende om gekwalificeerd te worden voor de Wereldkampioenschappen Paracycling in Denemarken later dat jaar! Tim was Nederlands kampioen tijdrijden van 2012 t/m 2015. Tevens behaalt hij na succesvolle Worldcups in 2013 zijn eerste bronzen WK-medaille op de tijdrit. In 2015 weet Tim als eerste H5 handbiker het wereldbekertoernooi te winnen. Als gevolg van deze goede resultaten kwalificeerde hij zich voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro!

PARALYMPISCH- WERELD EN EUROPEES KAMPIOEN ROLSTOELBASKETBAL BO KRAMER OVER DOELEN STELLEN

‘YOU DON’T NEED A HERO, BE YOUR OWN HERO’

Bo Kramer is Paralympisch- en wereldkampioen rolstoelbasketbal en stimuleert om je dromen na te jagen. Bo loopt, maar speelt toch rolstoelbasketbal. Ondanks dat ze een droom had om bij Ajax te gaan voetballen is ze via een omweg op Papendal terecht gekomen en heeft ze al twee keer meegedaan aan de Paralympische spelen. Als jonge voetbalster werd op haar elfde botkanker geconstateerd. Haar rechter scheenbeen is toen compleet vervangen door haar linker kuitbeen. Na een heftige operatie kon Bo minder goed rennen en intensief bewegen. Een ‘normale sport’ zat er niet meer in. Dus keek Bo naar de mogelijkheden, dit resulteerde in onder andere een gouden Paralympische medaille.

Bo is als geen ander in staat te motiveren, passioneren en inspireren. Ze laat zien dat elk nadeel een voordeel heeft en dat je er gewoon uit moet halen wat er in zit! Ze triggert jou en je organisatie om doelen te stellen in het leven en daarvoor te gaan. Want volgens Bo begint iedere doelstelling met een droom, net zoals zij die had toen ze 11 was.

DRIEVROUDIGE OLYMPISCHE MEDAILLEWINNARES YARA VAN KERKHOF OVER SAMENWERKEN OP OLYMPISCH NIVEAU

‘EEN TEAM BESTAAT UIT MEER DAN EEN PAAR INDIVIDUEN’

Yara van Kerkhof heeft alle Olympische medailles gewonnen die er te winnen zijn, maar één daarvan won zijn individueel en de andere twee in teamverband. In het shorttrack sta je op het ene moment als shorttrackster tegen je ploeggenoten op het ijs om tegen elkaar te strijden voor goud en één uur later kan het zijn dat je samen het ijs op gaat als team om voor goud te gaan op de relay! Hoe ga je daarmee om, hoe zet je die concurrentie opzij op het juiste moment, hoe zorg je dat ie communicatie goed blijft? Yara schaatst al meer dan 15 jaar schorttrack op het allerhoogste niveau en heeft in die jaren veel geleerd over samenwerken en communicatie in het team. Yara deelt haar eigen lessen en ervaringen die zij in die jaren heeft geleerd met voorbeelden uit haar eigen topsport carrière.

Zijn er problemen binnen de organisatie rondom het samenwerken? Yara deelt graag haar eigen ervaringen over hoe zij daar de laatste 15 jaar op het allerhoogste topsportniveau mee om is gegaan met sprekende voorbeelden. Ze deelt de lessen die ze kreeg als individu maar ook al team om uiteindelijk Olympisch goud te winnen in Beijing 2022.

OLYMPISCH HOCKEYER THIJS VAN DAM OVER SAMENWERKEN VAN BINNENUIT HET TEAM

‘ALLEEN GA JE SNEL MAAR SAMEN KOM JE VERDER’

Thijs van Dam is één van Nederlands sterkste veldspelers in Nederlandse hockey. Al bijna 10 jaar speelt Thijs mee in de top en hij is bovendien al jaren een vaste waarde in het Nederlands team. In deze 10 jaar heeft Thijs veel ervaring opgedaan over het samenwerken als team van binnenuit.

Thijs ervaarde dat de kwaliteit van een team niet zo zeer aan de individuele kwaliteit van de spelers ligt, maar voornamelijk hoe zij samenwerken naar een gezamenlijk doel. En: dat men elkaar in hun kracht zet, om als professional en team te excelleren. De quote “Alleen ga je snel maar samen kom je verder’’ is Thijs ook op het lijf geschreven. Thijs vertelt over de leermomenten vanuit zijn topteam(s). Een lezing van Thijs motiveert de aanwezigen om anders te kijken naar elkaar, hoe je elkaar sterker maakt als team en hoe je naar een doel toe werkt door samen te werken. Leer van de ervaringen vanuit de topsport, de lessen uit Thijs zijn carrière en hoe ook jouw team nog beter kan samenwerken, op Olympisch niveau!

ALL TIME TOPSCORERE HOCKEY JEROEN HERTZBERGER OVER DE 11 PRINCIPES VAN SUCCES

‘CREATIVITY IS INTELLIGENCE HAVING FUN’

Jeroen Hertzberger is een Nederlandse hockeyspeler die bekend staat om zijn indrukwekkende carrière en doelgerichtheid op het veld. Geboren op 24 juni 1986 in Rotterdam, heeft Jeroen zich ontwikkeld tot een van de meest prominente aanvallers in het internationale hockey.

Jeroen gaat al 20 jaar mee op het hoogste niveau binnen het hockey en heeft alles al meegemaakt. De 11 lessen die hij heeft geleerd in zijn carrière heeft hij verwerkt in zijn presentatie genaamd ”de 11 principes van succes”. Tijdens de presentatie neemt Jeroen de aanwezigen mee door zijn carrière en de leerpunten die hij, maar ook de aanwezigen, voor de rest van het leven mee kan nemen.

 

KITESURFER EN STATEMENTMAKER RODERICK PIJLS

‘NEE BESTAAT NIET TOT JE HET HEB GEDAAN’

Roderick behoort tot de wereldtop van het kitesurfen en is daardoor vaak op verschillende locaties over de hele wereld te vinden. Hij ziet overal de natuur veranderen vanwege klimaatverandering, ook in Nederland. Daarom maakt hij met het project ‘Stories of the World’ de impact van klimaatverandering op een unieke wijze zichtbaar. Roderick bezoekt plaatsen waar de gevolgen duidelijk te zien zijn en die er waarschijnlijk over een paar jaar niet eens meer zullen zijn. Zoals de kolenmijnen in Colombia en de gletsjers in Groenland.

Hij werd in 2018 zelfs landelijk nieuws. In samenwerking met professioneel fotograaf Rein Rijke wilde hij dé foto maken om iedereen te laten zien wat wij met de wereld doen. Zijn plan: kitesurfen op het beruchte Lake Natron in Tanzania. Hij werd door iedereen bestempeld als roekeloos, maar bewees het tegendeel. Zijn project slaagde door uitgebreide voorbereidingen en leverde indrukwekkende foto’s op.

Roderick neemt als spreker de aanwezigen mee in zijn ervaringen qua klimaatverandering en hoe hij dar ervaart tijdens zijn trips over de wereld.

 

TWEEVOUDIG OLYMPISCH SPRINTSTER MARIJE VAN HUNENSTIJN OVER HET WERKEN NAAR DOELEN

‘ZONDER HELDER DOEL HEB  JE GEEN PLAN´

Marije deed in 2014 haar eerste internationale ervaring op tijdens de wereldjunioren-wereldkampioenschappen. Daar nam Marije van Hunenstijn deel aan zowel de 100 meter sprint als de 4 x 100 meter estafette. Op de 100 meter sprint kwam Marije in de finale. In 2016 werd Marije vierde op de Nederlandse kampioenschappen op jonge leeftijd, vanaf dat moment werd Marije alleen nog maar beter. Met als hoogtepunt dat ze mee mocht naar Brazilië voor de Olympische Spelen, echter wel als reserve. In de series werd Marije aangewezen op de 4 x 100 meter estafette en behaalde ze de finale. In 2020 wist Marije zich ook individueel te plaatsen voor de Olympische Spelen en haalde ze opnieuw de finale met de 4 x 100 meter estefette.

In deze jaren van topsport heeft Marije veel geleerd van haar coaches en trainer over het maken van doelstellingen en het plan hoe je daar naartoe werkt. Deze theorie brengt Marije in de praktijk tijdens haar presentaties met mooie voorbeelden uit haar eigen carrière.

 

INTERESSE? NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP MET ONDERSTAAND FORMULIER